Ir al contenido principal

Guiso de mexillón, gambón e patacas

Ir á receita en castelán
O mexillón é un dos mariscos mais humildes, pero tamén é, un dos mais saborosos. Un marisco versátil na nosa cociña, admitindo un montón de preparacións.

  • 4 patacas medianas
  • 1,5 quilos de mexillóns
  • 10 gambóns
  • 1/2 cebola
  • Prebe de tomate
  • 1/2 pemento verde
  • 1/2 pemento roxo
  • 1/2 rama de apio
  • Pementón de la Vera
  • Caldo de peixe
  • Sal
  • Aceite de oliva
Imos a ter mexillón durante todo o ano na nosa peixería, de todos modos é aconsellable facer unhas consideracións. Como o resto dos mariscos, a súa mellor época son os meses con "r", durante os meses de maio a agosto están en tempo de desove e son algo mais pequenos.
Como norma obrigada para evitar problemas, temos que tirar:
  • os que veñan rotos
  • os que ó tocarlles non pechen a súa cuncha de todo
  • os que despois de cocidos non se abran.
E evidentemente non se poden consumir cando hai marea roxa (micro algas que alteran a outros organismos).
E dende logo consume mexillón galego.
  1. Limpamos os mexillóns das barbas e algas e poñemos nunha cazola.
  2. Retiramos as cabezas dos gambóns, pelamos e reservamos.
  3. Cocemos os mexillóns sen engadir líquido algún, ca auga que soltan eles vai a chegar. Imos retirando segundo vaian abrindo e sacando das cunchas. Se os deixades cocer de mais, vanse a encoller e endurecer. Reservamos.
  4. Escoamos a auga da cocción e reservamos para preparar o noso prato.
  5. Nunha cazola pochamos a cebola, os pementos e o apio. Salgamos.
  6. Cando as verduras estean no seu punto, engadimos o prebe de tomate. Damos unhas voltas e deixamos que se mesturen os sabores.
  7. Engadimos as patacas cortadas, pero chascando ó final do corte. Engadimos o pementón e damos unhas voltas.
  8. Botamos a auga da cocción dos mexillóns e, como case seguro que non nos vai a chegar, engadimos o caldo de peixe necesario.
  9. Cando vemos que as patacas lle quedan uns minutos, engadimos os mexillóns e os gambóns. Deixamos facer uns minutos e retiramos do lume. Tapamos e deixamos en repouso.
Como ves, ides a levar a vosa mesa un guiso  mariñeiro, que fará as delicias os vosos comensais.

Nota: Como me interesan os vosos comentarios e me gustaría responder directamente, vos agradecería que os comentarios ou consultas as fagades por un destes dous camiños:
No correo:     olivarela@hotmail.es